2011. január 24., hétfő

Újszülött hordozása szövött kendőben - 1. Kenguru-kötés

Újszülött hordozásának másik - általunk inkább ajánlott módja - a szövött kendőben való hordozás(ezen belül is a keresztsávoly szövésűekben - ezek ugyanis diagonálisan elasztikusak, mely lehetővé teszi a sávonkénti feszesre húzást; keresztben és hosszában viszont nem azok, így nem lazulnak a megfelelően megkötött kötésfajták).
A szövött kendők nagy előnye, hogy újszülött kortól a hordozós kor végéig használhatóak súlyhatár nélkül. Szövésükből adódóan alkalmasak olyan kötésfajták kivitelezésére, melyek ideálisak az újszülöttek hordozására (is). Szintén precizitást és odafigyelést igényel a megkötésük, de egy jól megkötött szövött kendőben akár naphosszat testünkön hordozhatjuk kisbabánkat anélkül, hogy a kötés kilazulna, vagy kényelmetlenné válna.

Az újszülöttek és pár hónapos csecsemők elölhordozására iskolánk az ún.kenguru-kötést tartja a legmegfelelőbbnek. Ezt a kötésmódot - mivel egyrétegű kötséről van szó -csak szövött kendővel szabad kötni, rugalmassal nem. A kenguru-kötés kiválóan tartja a kisbaba fejét, szépen követi a C-betűt formázó gerinc vonalát és optimális szögben tartja a kisbaba lábait. A kenguru-kötésben a baba nem a szülő testéhez van "szorítva", hanem felfelé "húzza" a kendő, így sokkal optimálisabb a csigolyák alátámasztása.
Másik nagyon nagy előnye, hogy elég hozzá egy viszonylag rövid kendő (3 m körüli, testalkattól függően), így nem kell a hosszú, lelógó kendőszárakkal bíbelődni.


Miután megkerestük a kendő közepét, azt az egyik kezünkbe fogjuk, a lelógó két szárat pedig átvetjük az azonos oldali vállunkon, ügyelve arra, hogy a szárak netekeredjenek meg. A babát a vállunkra fektetjük, majd alulról átnyúlva a kendőn, áthúzzuk a lábait a kendőn. A baba popsiját gondosan megtámaszjuk, nehogy kicsússzon a kendőből, a háta mögött pedig annyi anyagot húzunk felfelé, ami a füle vonaláig ér. A pospi alatt maradó anyagot gondosan elrendezzük térdhajlattól térdhajlatig.
Hogy a felső szegés megfelelően feszes legyen, a vállunkon lévő kendőszár alatt átnyúlva húzzuk át a nyakunkhoz közelebb eső szegést és fordítsuk át a kendőt a videón látható módon. Ügyeljünk arra, hogy a hátunk mögött lelógó kendőszár is forduljon át, ne tekeredjen meg! Ugyanezt csinájuk meg a másik oldalon is!
Nyújtsuk hátra a bal kezünket és húzzuk át az ellentétes oldalon lógó kendőszárat az alsó szegésénél fogva , majd ugyanígy a jobb kezünket hátranyújtva hozzuk előre a másik szárat is. Figyeljünk arra, hogy eközben a szárak ne gyűrődjenek vagy tekeredjenek meg! Ezután nincs más dolgunk, mint mindkét kendőszárat sávonként feszesre húzni és a baba poosija alatt megcsomózni a szárakat! Fontos, hogy ennél a kötésformánál nem keresztezzük sem a baba hátán, sem a lábai alatt a kendő szárait, így nem gyakorolunk felesleges nyomást az érzékeny gerincére és nem kényszerítjük a lábait túlságosan széles terpeszbe sem.
Ha a vállon lenyúló rész zavar - pl. magasra nyúlásnál -akkor a lelógó részt félbehajtva fel lehet hajtani a vállról. Fontos, hogy nem szabad egyszerűen csak feltűrni az anyagot, mert akkor kilazul a kötés!

A kötés akkor helyes, ha a baba buksija olyan magasságban van, hogy a saját fejünket picit lehajtva kényelmesen puszit tudjunk nyomni rá. A feszesség akkor megfelelő, ha a baba nyaka és teste akkor sem nyeklik hátra illetve görnyed össze, ha a pici elaludt. Ilyenkor a helyesen felkötött baba a mellkasunkra hajtja a fejét. Testének a miénkkel együtt kell mozognia, ha tőlünk függetlenül teszi azt, akkor nem elég szoros a kötés!

Ez a kötésfajta nem csak a babák, hanem a hordozó szülő (elsősorban a frissen szült anya) számára is előnyösebb más kötésfajtákkal összehasonlítva. Ennél a kötésnél a hónalj alatt nem vezetünk el szárakat, így nem áll fenn annak a veszélye - mint pl. a keresztezett kötéseknél - hogy elszorítjuk az ott található tejmirigyeket, ami aztán könnyen mellgyulladáshoz vezethet. A frissen vagy császármetszéssel szült édesanyák számára is sokkal kényelmesebb ez a kötésmód, hisz a derékon, derékra nem kötünk kendőt, ami a belső szerveket, méhet, stb. nyomná vagy a császárheg gyógyulását akadályozná.

Néhány kép helyesen megkötött kenguru kötéssel és egy másik videó:















kangourou devant
Uploaded by gaelle2017. - Discover videos of people, family and friends.

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    6 hetes babánál már lehet használni a fenti videóban látható kenguru-kötést?

    VálaszTörlés
  2. Szia! Igen, abszolút, ez a kötés újszülött kortól használható.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    6-7 hónapos babánál ez ajánlott még? Hány hónapos korig/vagy hány kg-ig ajánlott?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés