2011. január 24., hétfő

Újszülött hordozása szövött kendőben - 2. Elöl zsebes kereszt kötés (szárak terítése nélkül)

Újszülött kisbabánk hordozásának másik kiváló módja az elöl zsebes keresztkötés. A rugalmas kendő használatánál már bemutattuk ezt a kötésfajtát, szövött kendővel azonban ajánlásunk szerint kiterített szárak nélkül kössük! A rugalmas kendőknél többrétegű kötés tudja csak biztosítani a helyes támaszt, ezért ott mindenképpen szükség van a két kendőszár terítésére is, a szövött kendők azonban már egy rétegben is elegendőek az optimális feszességhez. További okait annak, hogy miért nem ajánljuk a szövött kendők szárainak kiterítését, az alábbi képeken illusztrálom:



A kiterített szárak következménye, hogy - főleg újszülötteknél - abnormálisan széles terpeszbe kényszerítheti a gyermek lábait (hiszen egy közel 70 centiméteres szövött anyagot kell két plusz rétegben "eldolgozni" a pici babalábak közt).
 A keresztezett szárak feszesre húzott felső szegései nyomást gyakorolnak az érzékeny babagerincre és ezzel kiegyenesedésre, extrém esetben homorításra ösztönzik azt. A képen jól látható, hogy a kendőben lévő újszülött háta szinte egyenes a már jól ismert és ideális fordított C betű helyett.








Ha azonban a szárakat nem terítjük ki, könnyen elérhetjük az ideális tartást, a baba háta szép domború, terpesze, lábtartása megfelelő, fejét és nyakát a felső szegés megfelelően tartja. Alvás közben édesanyja mellkasára borul.

Azoknak a szülőknek tehát, akik nem, vagy nehezen boldogulnak a fentebb bemutatott kenguru kötéssel, jó alternatíva lehet ez a kötésfajta.





1 megjegyzés:

  1. Szia! Köszi a leírást és a videót is. Én most vásároltam egy szövött kendőt. Eddig csak a kenguru kötést próbáltam, most majd ezt a kereszt kötést szeretném. A probléma csak annyi, hogy nem merem nagyon meghúzni a kendőt és így nem lesz elég szoros.

    VálaszTörlés