2011. január 24., hétfő

Elölhordozás karikás kendővel

A karikás kendők anyagukat tekintve ugyanazokból a szövetekből készülnek, mint a hordozó kendők, itt is érvényes, hogy hordozásra legalkalmasabb a keresztsávoly szövésű kendő. Előnyük a hosszabb hordozókendőkkel szemben, hogy használat közben nem érnek le a földre (méretük 160-220 cm közt változik), nem kell több méternyi anyag megkötésével boldogulnunk. Használata egyszerű és sokrétű, bár elsősorban rövidtávú csípőhordozásra alkalmas, elöl és háton hordozni is jól lehet benne. Könnyedén állítható a hordozó és a hordozott testméreteihez, így gyakorlatilag együtt "nő" a babánkkal.
Hátrányuk - mint minden egyvállas hordozóeszköznek - hogy féloldalas terhelést ad, ezért nagyon fontos - mind a baba, mind a hordozó személy szempontjából - hogy mindig váltott oldalon hordozzunk karikás kendőben!
A karikás kendő egyik végén két darab karikát találhatunk (ajánlásunk szerint mindig eredeti, gyári fém karikákat használjunk, a műanyag ill. hegesztett/ragasztott karikák balesetveszélyesek!), ezeken kell átfűznünk a a kendő másik végét a következő módon:




1. lépés: ráncoljuk a kendő karika nélküli végét sávonként egyenletesen
(ez a későbbiekben megakadályozza, hogy a kendősávok keresztezzék egymást a karikákban és megkönnyíti majd a kendő feszesre húzását is)

2. lépés: bújtassuk át a kendőt mindkét karikán

3. lépés: az alul lévő karikán bújtassuk vissza

4. lépés: húzzuk meg a kendőt a karikákon, hogy feszes legyen


Tévhit, hogy újszülöttet karikás kendőben nem lehet hordozni! Ugyanúgy megfelelő eszköz pici babák hordozására is, mint a szövött kendők, de itt is ugyanúgy ügyelnünk kell a kendő feszességére, a szegések tartására! Az alábbi videók kiválóan bemutatják a karikás kendő használatát elöl, csípőn és háton is (fontos megjegyezni, hogy a háton hordozás karikás kendővel - különösen pici babáké - nem kifejezetten ajánlott, de ha mégis szükséges, akkor kizárólag rövid távon)


:








A fotókon Rappné Pogány Orsolya Dániel nevű kisfiával: 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése