2012. január 28., szombat

Újra a KISS - szindrómáról

Írtam már erről a témáról korábban, az elméleti részét itt olvashatjátok. Az utóbbi időben sokan megkerestetek  KISS-szindrómáról szóló kérdésekkel, több alkalommal is felmerült ennek az állapotnak  a lehetősége, ezért gondoltam, hogy érdemes lenne róla mégegyszer is írni.

Azt azonban kérlek ne felejtsétek, én nem vagyok sem orvos, sem KISS-specialista, csak a tanult ismereteimet és tapasztalataimat tudom tovább adni, de diagnózist ne várjatok tőlem. Nem tudom és nem is akarom megítélni, hogy egy  baba KISS-szindrómás, vagy "csak" ferde-nyak szindrómája van, esetleg izomtónusbeli eltérése, ezeknek az eldöntése szakemberek feladata.

Elöljáróban: A KISS szindróma külsődleges jelei általában valamilyen asszimetriához kapcsolódnak, ezek fogom bemutatni a következőkben. Jó azonban tudni, hogy az újszülötteknél a születésük után gyakran tapasztalható pl. tartásbeli asszimetria, anélkül, hogy hogy ennek bármi kóros háttere volna. Ez a méhen belüli tartás következménye, amely értelemszerűen nem tűnik el egyik pillanatról a másikra. Hasonlóan ehhez tipikusan szüléskor előforduló jelenség,  ahogy a baba áthalad a szülőcsatornán, kialakulhat ödéma az arcon vagy a koponyán és ettől asszimetrikus arccal, vagy fejecskével születik a kicsi. Vérömleny is keletkezhet a nyomás miatt a fej bőre alatt, ami szintén a koponya asszimetriáját okozza.  Ám az ilyen jellegű  asszimetriák az első napok, hetek, az első par honap alatt szép fokozatosan csökkenek, és  eltűnnek. Azonban ha ez nem történik meg, vagy szülőként számunkra is megmagyarázhatatlan okból aggódunk, akkor érdemes szakemberhez (gyógytornászhoz, gyermekneurológushoz, konduktorhoz) fordulni. Inkább egy felesleges út az orvoshoz, mint egy kezeletlen probléma. (köszönet az újszülöttkori asszimetriával kapcsolatos információkért dr. Feyér Gabriella gyermekorvosnak (aki nem mellesleg kedves ismerősöm és a ClauWi hordozási tanácsadók sorát erősíti))

A leggyakrabban olyan anyukák fordultak hozzám, akiknek a babájának van ún. kedvenc oldala. Ez annyit jelent, hogy a baba pl. csak egyik oldalra nézeget vagy csak az egyik mellből hajlandó enni, nem szeret hason/háton lenni. Ezek a szülők jórészt már túl voltak a gyermekorvosi látogatáson, ahol a legtöbb esetben  azt a tanácsot kapták, hogy tegyék át a másik oldalra a játékokat, vagy adjanak csak a másik mellből enni a picinek (mondván, ha igazán éhes lesz, majd odafordul), vagy fektessék csak hason/háton, majd megszokja. Nem, nem fogja, hiszen fájdalmai vannak eközben! Még ha nem is a KISS áll a háttérben, hanem egy izomrövidülés, akkor is fáj a kicsinek az adott mozdulat kivitelezése, ezért is nem csinálja. Mindenképpen azt javaslom, hogy ilyen esetben vigyük a babát konduktorhoz, gyógytornászhoz! Ha a torna több kezelés után sem hoz javulást, vagy csak átmenetit (pár napra megszűnik az egyoldalasság, aztán újra visszatér), akkor már arra kell gyanakodni, hogy a probléma nem csak az izomkat érinti, hanem a csigolyákat is (a KISS szindróma izmok tornáztatásával nem gyógyítható, hisz attól a csigolyák még nem kerülnek a helyükre).

A KISS szindróma egyik jele lehet az ún. kifli tartás. Ezt a tartás a baba oldalra és előre/hátra is felveheti, ahogy az alábbi képen is látható. A baba azért veszi fel ezt a kényszertartást, mert testének kiegyenesítése fájdalommal jár, így kompenzálja ezt. Fontos tudni, hogy ha ezt a kényszertartást nem oldjuk, akkor az izmok is ehhez alkalmazkodnak, az egyik oldalon megrövidülnek, a másik oldalon pedig megnyúlnak (pl. az első kép esetében a bal oldalon alakulhat ki rövidülés a másikon nyúlás)








A KISS-szindróma másik ismérve a fej jellegzetes tartása.
















Ennek oka a következő 3D-s röntgenfelvételen tisztán látszik. Az elmozdult Atlas és/vagy Axis csigolyák vonalát követi a fej, így alakul ki ez a jellemző oldaltartás. Itt jegyezném meg, hogy sokszor az ilyen fejtartás mögött az ún. ferde nyak szindróma (torticollis) áll, ami a fejbiccentő izmokat érinti (bővebben erről itt). Laikus számára a két szindróma megkülönböztetése szinte lehetetlen, mert mindkettő hasonló tünetekkel jár, mindenképpen bízzuk a diagnózist szakemberre. Röntgennel egyértelműen kimutatható a különbség, hiszen a ferde nyak szindróma esetében nincs eltérés a csigolyáknál.





Újabb árulkodó jel lehet - és tanácsadói praxisomban ezzel találkozom a leggyakrabban a ferde fejtartás mellett - amikor a baba ívben hátrafelé feszíti ki magát az őt tartó szülő karjaiból. Hordozás szempontjából ez az állapot jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen a baba pont ellentétesen tartja magát, mint ahogy az kívánatos lenne (homorú hát gömbölyű helyett, egyenes, feszes lábak a felhúzott, laza lábtartás helyett). Mindenképpen gyors (meg)oldást igényel ez a tartás (akár KISS, akár izomtónus zavar okozza), hiszen a gerinc állása közvetlen hatással van a csípők, lábak állására, így azok fejlődésére is. Ha a baba nem tudja a számára legegészségesebb terpesztett guggoló tartást felvenni, csípői nagy eséllyel nem fognak tudni egészségesen fejlődni (egyes KISS-szakértők szerint a csípőficamok nagy részében is szerepe van a KISS-szindrómának)





Az arc és a fej asszimmetriája is jellemző kísérője a KISS-szindrómának. Az alábbi képeken kiválóan látszik, hogy mit jelent ez: az egyik oldali arc, szem hangsúlyosabb (előrébb áll, szem nagyobb), az orr vonala eltér a középvonaltól. Gyakran megfigyelhető, hogy a baba buksija laposabb, illetve gyakran alakulnak ki kopasz foltok a hajas fejbőrön. Ez annak a következménye, hogy a baba - ellensúlyozva a fájdalmait - a már fentebb leírt kényszertartások egyikét veszi fel és így nyomást gyakorol ezekre a részekre.








Mindenképpen érdemes tehát utána járni, ha szülőként felmerül bennünk a gyanú, hogy gyermekünknek KISS-.szindrómája lehet. Azonban nagyon fontos tudni, ahogy ár az előző posztban is említettem, hogy a KISS-szindróma kezelhető és maradéktalanul gyógyítható így aggodalomra semmi ok. Sajnos Magyarországon nem bővelkedünk KISS-specialistákban, de azért fellelhetők a témában tevékenykedő szakemberek.

2 megjegyzés:

  1. Légy szíves ajánlj egy szakembert, aki ezt meg tudná nézni, mert a környezetünkben senki nem is hallott erről a szindrómáról, a fent leírt jelek viszont szinte mindegyikét produkálja a kisfiam! Hol / kivel tudnám kivizsgáltatni? Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a gyermekemnek is ez a baja, viszont az orvosok, még a fejlődés neurológián se hallottak erről a szindrómáról. Olyan orvost keresek, akihez el tudnánk menni bebizonyítja hogy jól gondolom-e,vagy tévedek. Lehetőleg Fejér megyében, de ha ott nincs,akkor Bp-en. Tud valaki ilyen dokiról?

    VálaszTörlés