2012. július 7., szombat

Hordozós baba "készítése"

Többen - klubok, leendő tanácsadók - kerestek meg az utóbbi időben azzal a kérdéssel, hogy ha nem tudnak/akarnak gyári hordozós babába beruházni, milyen más lehetőség van arra, hogy a hozzájuk forduló szülőknek mégis segítséget tudjanak nyújtani, kötéseket tudjanak bemutatni.

Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy tanácsadóként (is) azt vallom, hogy kizárólag akkor tudok minőségi munkát végezni, ha minőségi eszközökkel dolgozom. Ugyanúgy, ahogy kendő és kendő között is óriási különbségek vannak, úgy a hordozós babák közt is. Mindenképpen ajánlatos tehát beruházni egy profi babába, pláne ha tanácsadóként dolgozunk. Kevés annál rosszabb látvány, élmény van, mint amikor egy tanácsadás alatt az elméletet nem tudjuk alátámasztani a gyakorlattal, mert a demonstrációs babánk alkalmatlan a feladatra (nem görbül a háta, térde, stb). Természetesen a gyári babák sem tökéletesek és az áruk is borsos, ezért alaposan járjuk körbe a témát, mielőtt vásárolunk.

Mindamellett előfordulhat, hogy átmeneti megoldásra van szükségünk, erre az esetre szeretnék segítséget nyújtani abban, hogy hogyan alakíthatunk át egy egyszerű játékbabát hordozóssá.


Gyerkőceink kiselejtezett játékai között vagy akár aukciós oldalakon párezer forintért találhatunk erre alkalmas játékbabát. Méretet tekintve az az irányadó, hogy mire szeretnénk használni a babát. Általános célra (újszülött, pár hós babák tanácsadásánál) a legalkalmasabb az 50-55 centis, ha nagyobb gyerkőcökhöz megyünk majd, akkor érdemes egy ún. totyogú méretűt választani, 65 cm körülit. Koraszülött babák tanácsadásához feltétlenül kisméretű babát válasszunk!
(a képen látható játék 47-48 centis)

Nagyon fontos, hogy a kiválasztott baba ízületei (könyök, térdek) ne legyenek műanyagok és a feje forgatható legyen!




Amire az átalakításhoz szükségünk lesz:

- mérleg
- madárhomok
- olló
- tölcsér
- mérőedény
- kábelkötegelő (4 db)
- zacskók (12 db)
- erősebb zsineg
- biztosító tű
- csőrös pohár/edény


A baba megtöltésére én madárhomokot ajánlok (állateledel boltokban párszáz forintért kapható), mert apró szemű és fertőtlenített. Igény esetén lehet bele keverni egy kevés szárított levendulavirágot is, és akkor garantáltan nem lesz vele gond és még finom illatú is lesz. :)

A homokot zacskókba töltve tesszük a babába, fontos, hogy a zacskók jó erősek legyenek (én két darabot teszek egyszerre, így ha az egyik kilyukad használat közben, nem történik baj) és ne zörögjenek!

Az erősebb zsineg a baba fejének rögzítéséhez kell majd. Ezeknek a játékoknak a nyaka a legtöbb esetben kábelkötegelővel van lekötve, de ettől merev lesz a fejtartása a babának, ezért ajánlatosabb zsinórral megkötni. Érdemes kötözés előtt szakítópróbát csinálni, eléggé bosszantó, hogy ha az utolsó lépésnél vagy épp tanácsadás közben szakad el a zsinór és esik le a babánk feje.

És most lássuk a készítés lépéseit:

1. lépés:

Vágjuk el/bontsuk ki a baba karjait, lábait és fejét tartó kábelkötegelőket/zsinórókat és szedjük ki a baba gyári tömését! A puha tömőanyagot tegyük félre, még szükségünk lesz rá!

Ha a babát használtan vettük, akkor ez a fázis a legjobb lehetőség, hogy lemossuk, alaposan megtisztítsuk a műanyag részeket.











2. lépés: mérjük le a baba részeit a tömőanyag nélkül, majd mérjünk ki annyi homokot, ami a baba alapsúlyához hozzáadva kiadja a végső kívánt súlyt. Egy 50-55 cm-s baba végső súlya 3-3,5 kg legyen, egy 65 centisé 5-6 kg körüli. Koraszülött babát maximum 1,8-2 kg-sra készítsünk!



3. lépés: ezután tömjük bele a két egymásba tett nejlonzacskót a baba egyik végtagjába és állítsuk bele a tölcsért. Öntsünk annyi homokot a végtagba, amennyi kényelmesen belefér. Fontos, hogy ne tömjük teljesen tele, mert akkor a homok nem tud idomulni a zacskóban és kemények, hajlíthatatlanok lesznek a karok, lábak. Ugyanezért ne csomózzuk le a zacskókat közvetlenül a homok fölött, hanem hagyjunk egy kis helyet, hogy mozoghasson benne az anyag.

4. lépés:  Miután betöltöttük a kívánt mennyiségű homokot, csomózzuk be a zacskókat, tűrjük be az anyagba és tegyünk egy kevés gyári tömőanyagot a tetejére. Fűzzünk be egy kábelkötegelőt és rögzítsük a kezet jó erősen! Figyeljünk arra, hogy a kézfej jó irányba mutasson, mert a kötegelő meghúzása után a karok forgatására már nem lesz lehetőségünk!


5-9. lépés: Ugyanígy járjunk el a többi végtaggal is! A baba fejét kb- félig töltsük meg homokkal, majd tegyünk bele annyi puha tömőanyagot, amennyi belefér. Így elkerülhetjük, hogy a zacskó lötyögjön a baba fejében.  Az ezek után megmaradt homokot a már ismertetett módon töltsük a baba testébe.  Utolsó lépésként, ahogy már korábban írtam, a nyakát erős zsinórral rögzítsük, többször csomózzuk meg, szorosan kössük át a nyakat!

Opcionális lépés: ha nem fért az előre kimért mennyiségű homok a baba testébe, akkor azt egy külön zacskóba töltve a baba pelusába is tehetjük. Hasznos ez a lépés abból a szempontból is, mert így (és mosható pelust használva) szép kis bugyrot kapunk a baba popsiján, ami megkönnyíti később a kendőkötéskor, hogy jó mélyen a kendőbe tudjuk ültetni, így kiválóan demonstrálható lesz vele a helyes tartás.





És íme a végeredmény! A hordozós baba öltözetével kapcsolatban még megosztanék néhány tippet. Mindig adjunk a babára sapkát, mert a műanyag fejről könnyen lecsúszkál a kendő bemutatás közben. Rugdalózó helyett zoknit és kisnadrágot viseljen a baba, hiszen valódi baba hordozása közben is felhívjuk arra a figyelmet, hogy ez utóbbi a kényelmesebb számára.




Sok sikert a hordozós baba készítésében!

1 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon jó tippet adtál, pont most akartam készíteni egy ilyesmi babát. Viszont érdekelne, hogy ha elbénázom, akkor hol és mennyiért lehet venni ilyet? megírnád légyszíves? Te mennyiért tudnál elkészíteni egyet - ha vállalod?

    VálaszTörlés