2012. március 27., kedd

Végre, végre!

Vagyis mondhatnám azt is, hogy "endlich, endlich!", hiszen Németországból érkezett meg az első fecske, ami remélhetőleg megcsinálja azért a hőn áhított nyarat. Egy orvosi "állásfoglalásról" van szó a hordozással kapcsolatban, mely a napokban jelent meg az ärztezeitung.de-en Wolfram Hartmanntól, a Német Gyermek és Ifjúsági Orvosok Szövetségének elnökétől.

Az eredeti szöveg itt olvasható.

Hartmann szerint az arccal kifelé hordozás káros lehet, hiszen a lábak a saját súlyuknál fogva lógnak, ez pedig a még puha, könnyen formálható csípőízületeknek nem tesz jót (nem az optimális pózban vannak a lábak). Ugyanez a helyzet akkor is, ha a hordozóeszköz alja túl keskeny (nincs meg a térdhajlattól térdhajlatig érő alátámasztás).

Sokkal helyesebb a babákat felhúzott térdekkel és enyhén terpesztett lábakkal, valamint a hordozó személy felé néző arccal hordozni.

Arról pedig, hogy miért ne hordozzunk kifelé, írtam már korábban.




2012. március 1., csütörtök

Kissúlyú babák hordozása - workshop

Egy újabb, fantasztikus kezdeményezésre szeretném felhívni a figyelmeteket!
Abban a szerencsében volt részem, hogy személyesen is részt vehettem a Manócsomag Alapítvány és a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület ötletének életrehívásában, így szerveződhetett egy workshop a koraszülött/kissúlyú babák hordozásáról, melyet 2012. február 26-án tartottunk Budapesten.
A workshop célja már végzett hordozási tanácsadók továbbképzése volt, akik immáron megfelelő szakmai kompetenciával rendelkeznek ahhoz, hogy koraszülött babás családokat megfelelő tanácsokkal és segítséggel lássanak el a hordozás terén.
A workshop során a résztvevők elméleti és gyakorlati ismereteket szereztek a koraszülött babák általános jellemzőiről, a koraszülés okairól, a kenguru-módszerről és eredményeiről, a koraszülött babák és ikerbabák hordozásának sajátosságairól valamint megismerték a koraszülöttek körében leggyakrabban előforduló speciál eseteket, helyzeteket, melyek a hordozás terén is különleges odafigyelést igényelnek. Pszichológus előadónk pedig felkészítette a csapatot a koraszülöttekkel és szüleikkel való közös munkára.
Elfogultság nélkül mondhatom, hogy sikerült olyan szakembereket képeznünk, akikhez bizalommal fordulhatnak a koraszülött babás családok, hisz mind emberileg mind szakmailag a legjobb kezekbe kerülnek általuk.

A Manócsomag Alapítvány vállalja, hogy ezeket a tanácsadókat összekapcsolja az érdeklődő családokkal és koraszülöttek hordozására alkalmas hordozó- és karikáskendőkkel látja el.

További részletekért kattints IDE!